Имаме удоволствието да съобщим, че на 12 април 2017 г. поставихме нашето временно съоръжение пред “Мусака Бар”.


mega

Нашият проект за Мусака бар откри врати на 5 април 2016 г.


 

Препоръки за по-добра София

Всички знаят кои са най-добрите градове за живеене в света. Но нека имаме в предвид, че прякото копиране от Виена или пък от Ню-Йорк води до не най-работещите концепции на родна земя. Всеки град е уникален сам по себе си и трябва да се развива индивидуално. Град София може да блесне със своя идентичност и облик не копирайки, а взимайки под внимание добрите световни практики.
Нашата столица се нуждае от нова цялостна експертна стратегия за развитие за следващите 20 години. Успехът на София се крие в баланса на нашите 8 препоръки:

1. Компактност.
Разрастването по територия е враг номер едно на устойчивия град. Градът трябва да увеличава гъстотата си чрез  оптимизиране на съществуващата градска тъкан. Но не по модела на лошите практики на прекомерно сгъстяване на застройката в квартали като „Лозенец“ и „Манастирски ливади“ , обричащи градски части да се превърнат в гета. Основен проблем за София е внушителната разлика между застроената площ в северната и южната част на града. Ние предлагаме прогнозиране с цел балансиране на бъдещата застройка. София е град със скрит потенциал. Занемарените паркове могат да се преобразят, а изоставените сгради и свободни площи да намерят нов живот чрез нови функции и програми. Градът трябва да расте на височина, а не на ширина, защото новите пътища фрагментират градската тъкан. Нека подчертаем, че именно компактността води до по-добра синергия на различните типологии и програми в градската среда, намалява времето за транспорт, което е начин за спестяване на време, пари и вредни емисии.

2. Зелена Система.
София има достатъчно зелени площи, които обаче не са систематизирани и добре поддържани . Ние смятаме, че трябва да се изгради генерален план, в който всички зелени пояси, градинки и паркове работят заедно в една система, чийто край се намира във Витоша.  Заложените Перловска и Владайска река в широкия център на града могат да се превърнат в идеалния  пръстен, който да обедини зелените пояси в една цялостна система.  Южното околовръстно тип „градска магистрала“,  което прекъсва връзката между София и Витоша за пешеходци,  трябва да бъде занижено под земята на няколко места, като на първо място това се случи на бул. “Черни връх”.

3. Зониране
София трябва да има съгласувани зони, за да се изясни фокусът й на развитие.  Към момента историческият център има един фокус, бизнес центърът – друг, зоната за отдих и спорт – трети.  Генерална грешка е строежът на високи сгради в полите на Витоша ( какъвто е случая с бул. “България”), които спират нахлуването на свежия въздух и закриват панорамата към планината. Проблемът с презастрояването и с баланса  между частна и обществена собственост  също е крайно деликатен.

4. Идентичност
Няма град по света днес, който да не е повлиян от глобализацята, както в положителен, така и в негативен аспект. София се възприема от цял свят като древен град, гордеещ се с богата история и култура. Това предимство ни прави много привлекателни и различни. София трябва да се развива като град под закрилата на ЮНЕСКО и да опазва  културното си наследство на всяка цена, защото нейният чар далеч не се крие в изкопираните западни модели архитектура, а все още живее в разпръснатите по улиците стари и красиво рушещи се сгради.

5. Транспорт и Паркиране.
Всички много се радваме за третия лъч на метрото,с  който София ще се сдобие. Един град обаче е най-успешен, когато  масовият му транспорт е напълно екологичен, както е в многократно  печелилия  за най-зелен град в света Копенхаген. Въпреки ежедневните валежи и силен вятър,там най-широко разпространено си остава колоезденето.  Но преди да видим и софиянци на колела трябва да изградим работеща вело алея  на инфраструктурно ниво. Безспорно метрото и вело алеите ще намалят трафика на коли, но в същото време ключов момент се явява решението на проблема с паркирането в града.  Подземните  паркинги трябва да се позиционират по периферията на центъра на София, в близост до спирки на градския транспорт (метро, вело-алеи и др.).За да се избегне създаването на неблагоприятна криминална зона около паркингите, е хубаво те да бъдат по-малки по капацитет, но повече на брой – разпръснати на различни места, с което и да се облекчи достъпът до тях. А накрая да не забравяме, че София трябва да бъде проектирана, така че да бъде  достъпна и за хора с увреждания.

6.Социални Жилища
За наше съжаление, разликата между богатия и беден софиянец  расте всеки ден. Все повече млади хора не могат да си позволят да живеят самостоятелно. София трябва да представи концепция за  жилищни решения на неплатежоспособните си граждани. Много важно е тези жилищни единици да не бъдат концентрирани на едно място, а да бъдат разпръснати между различни по социален статус квартали, за да се избегне създаването на  „спални гробници„  или гета.

7. Дигитилизация
София трябва да има дигитална платформа за всички архиви, данни и анализи за градската среда в реално време. ГИС системата трябва да бъде достъпна и за външни лица. Бъдещето на София е в посока  “smart city”.

8.Община и Администрация
Според нас са нужни промени в системата за градско планиране на София и най-вече прозрачност на работата. Всички големи бъдещи проекти, касаещи развитието на София, трябва да бъдат осъществени  с участието на граждани, като се създаде  постоянен граждански форум и се въведе вид  механизъм за обсъждане на идеи и публично оценяване на конкурси. Подобна гражданска намеса би имала за цел външна оценка и контрол на дейността. Ние прокламираме край на монолога в общинската градоустройствена  дейност.

За повече информация  посетете нашия офис.

24.02.2016
Райновски Архитекти